Koken aan boord: Recepten en lekkere gerechten uit Friesland :
Friesland heeft niet alleen
een bijzonder groot en mooi natuurgebied maar
heeft ook zijn culinaire hoogstandjes te
bieden. Naast patat met mayonaise zijn er voor
de fijnproevers ook lekkere specialiteiten.
Verwen U en Uw familie in de herfst en winter
met deze 2 lekkere Friese gerechten. Ze zijn
gemakkelijk te bereiden. Ook aan boord zijn
deze gerechten bijzonder geschikt om te
bereiden. Geniet U in de winter en droomt U
ondertussen van vakantie onderweg op het water
in Friesland.
Andijvie -
Stampot
Ingrediënten (voor 4
personen)
2 kg geschilde aardappelen
750 gr gesneden andijvie
400 gr blokjes gerookt spek
ongeveer 0,5 liter warm melk
zout/peper
klein stukje
boter
Bereidingswijze:
Kook de aardappelen gaar en stamp ze hierna
fijn. Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn
en roer deze door de aardappelen. Schep de
andijvie door de gekookte aardappelen en
spekjes en zet dit nog even op het vuur met een
klein stukje boter. (niet te lang, anders wordt
de andijvie gaar)
Geef er voor de liefhebbers jus bij.
Variatie: Eventueel kaasblokjes of kaassaus
smaakt ook heerlijk bij dit gerecht of
bijvoorbeeld een ui door de stampot.
Het gerecht kan ook met een slavink of een
gehaktbal worden
gereserveerd.
Stampot Kapucijners
Ingrediënten (voor 4
personen)
2 grote blik (jonge) kapucijners
1 pond tomaten
+/- 300 gr spekjes
1 pond gehakt
+/- 350 gr prei
klein stukje boter
zout/peper
Bereidingswijze:
Doe de Kapucijners in een pan en zet dit op
een laag vuurtje.
Doe een klein stukje boter in een braadpan en
rul hierin het gehakt. Bak ondertijd de spekjes
in een koekenpan.
Was en snij de tomaten en de prei in kleine
stukjes.
Wanneer het gehakt licht gebakken is, de
spekjes en de prei er door heen scheppen en
even laten doorbakken, als laatste dan de
tomaten erbij.
Laat dit nog even met elkaar opwarmen en roer
dan de kapucijners er door heen.
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat vervolgens afkoelen. Zeef het bloem met het zout boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. Doe de afgekoelde gesmolten boter, het gembernat en de eieren erbij en kneed alles tot een mooi soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Kneed er dan de kaneel en kandijsuiker door. Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi met suiker. Doe het deeg erin en laat het 15 minuten narijzen. Bestrooi dan de bovenkant van het deeg met suiker en bak het suikerbrood in een voorverwarmde oven (2000 C) in 30 minuten gaar en bruin.
Oranjekoek
Ingrediënten:
350 gram zelfrijzend bakmeel, 225 gram basterdsuiker, 25 gram boter, 1 ei, = deciliter water, 1 mespunt zout, 1 theelepel nootmuskaat, 2 theelepels gemalen anijszaad, 1 geraspte sinaasappelschil, 75 gram oranjesnippers.
Ingredienten voor het glazuur:
100 gram poedersuiker, 1 eetlepel water of likeur
Bereidingswijze:
Doe het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, het ei, het water en het zout in een kom en kneed alles met koele hand tot een soepel deeg. Voeg dan de nootmuskaat, het anijszaad, de geraspte sinaasappelschil en de fijn gesneden oranjesnippers bij het deeg en kneed alles nog een keer goed door elkaar. Beboter een bakplaat en rol daar het deeg op uit tot een ronde lap van 1 cm dik. Plaats de bakplaat in het midden van een voorverwarmde warme oven (2000 C) en bak de koek in 30 minuten gaar. Maak intussen het glazuur Zeef de poedersuiker boven een kommetje en voeg druppelsgewijs goed roerend zoveel vocht toe dat het glazuur glimt en dik vloeibaar is. Laat de gebakken koek op de bakplaat afkoelen en bestrijk de oranjekoek met het glazuur. Laat het glazuur 1 uur drogen en geef de koek bijvoorbeeld bij een mok boerenkoffie. De oranjekoek kan eventueel ook gevuld worden met amandelspijs.
8939 CA Leeuwarden
De Zwemmer 1 Friesland/Nederland
Friese recepten, gerechten uit de friese keuken lekker stampot. Lekker thuis stampot koken
van Bootverhuur Yachtcharter Leeuwarden Friesche recepten, gerechten uit de friese keuken lekker stampot. Lekker thuis koken en varen in Friesland in Leeuwarden, Friesland/Holland. Ruime keuze aan stalen motorjachten,culinaire tipps voor boot varen in Friesland, Drenthe, Overijssel en
Groningen, op het IJsselmeer en in Friesland. Bootverhuur Leeuwarden vaargebied
Friesland Friesche recepten, gerechten uit de friesche keuken lekker stampot. Lekker thuis koken., Yachtcharter Leeuwarden de Bootverhuur in Friesland u vakantie.
Het laatste nieuws van Yachtcharter Leeuwarden
Vakantiehuis huren in IJhorst - Overijssel, 6 personen, op Natuurpark De Witte Bergen, huisnr. 69
Zeilvakantie met een luxe 10 persons Stevenaak op de Waddenzee, ook individuele inschrijvingen mogelijk
Lemsteraken en andere platbodems te huur in Friesland, 8,50 t/m 15.00 meter, 2 - 12 personen