Woudsend

  • Back


In Woudsend heeft de traditionele handel, scheepsbouw en binnenvisserij plaats gemaakt voor toeristische bedrijvigheid en kleinschalige industrie. Toch heeft men de charme van vroeger weten te bewaren in dit pittoreske dorp gelegen tussen het Heegermeer en het Slotermeer.
De doorgaande vaart door het dorp, de Ee, was vroeger een deel van de belangrijke verbindingsroute tussen Leeuwarden, Sneek en het IJsselmeer.

Nadat het Prinses Margrietkanaal was gegraven, kwam Woudsend aan rustiger vaarwater te liggen. De historische panden in het beschermde dorpscentrum, met haar smalle stegen uitkomend op de Eewal, herinneren nog aan een rijk verleden.
Kooplieden uit dit dorp dreven handel met de Hollandse en Duitse Hanzesteden. Binnenvissers uit Woudsend visten o.a. op paling. De familie Tromp is voor de geschiedenis van Woudsend van groot belang geweest omdat zij zijn gestart met de Woudsender brandverzekeringsmaatschappij, de start van het huidige Woudsend Verzekeringen.

Beeldbepalend voor Woudsend zijn haar molens en haar kerken. Aan de Molestrjitte staat de korenmolen "Het Lam", uit het eind van de 17e eeuw. Deze achtkante bovenkruier is een monnikkorenmolen met stelling. De tweede molen aan de Ee is houtzaagmolen "De Jager" uit 1719. Deze achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw is een typische Friese molen.
Woudsend is een dorp met vier kerken. De Rooms-Katholieke schuilkerk (1792) heeft een haar prachtige interieur. De Gereformeerde kerk direct aan het water is niet meer in gebruik. Het karmalietenklooster dat heeft gestaan op de plaats waar nu de Nederlands-Hervormde kerk staat (aan het Ald Tsjerkhof) is de eerste bebouwing geweest waaruit later Woudsend langzaam is ontstaan.
Het vierde kerkgebouw is de Doopsgezinde kerk, waarin tegenwoordig een restaurant is gehuisvest.

In WoudsendSimmerkip 0nderweg in Woudsend (Gastenfoto)

Om een goede indruk te verkrijgen van Woudsend wordt u aangeraden dit wandelend te doen. De VVV-gids neemt u graag mee voor een historische dorpswandeling door het historische hart van het dorp.

Bezienswaardigheden

Houtzaagmolen de Jager
Ald Wyk 16 8551 PR

Korenmolen 't Lam
Molenstrjitte.

Prentenkabinet
Midstraat 15 8551 PG

RK Schuilkerk
Inl. VVV in Woudsend.Get in touch

Crew Yachtcharter Leeuwarden

Vaarvakantie Friesland Woudsend familie boot varen naar Woudsend YCL: BOOT Routes in Friesland, Overijssel en Drenthe - Mooie routes voor vaarvakantie met huurboten in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - Motorjacht - routes in Friesland,Overijssel en Drenthe YachtcharterLeeuwarden - Vaarvakantie Friesland Woudsend familie boot varen naar Woudsend YCL - Varen in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - Workum YCL - boot huren in Sneek naar Winsum varen, bootcharter en Ontspannend huurboten varen met Yachtcharter Leeuwarden in Friesland in Sneek, Vaarvakantie Friesland Woudsend familie boot varen naar Woudsend.

Yachtcharter Leeuwarden