Workum

  • Back


Workum is één van de mooiste Friese stadjes. Er is nog veel goed bewaard cultuurschoon. Langs de gedempte Wijmerts staan prachtige geveltjes en monumentale gebouwen, zoals de St. Gertrudiskerk, de Waag en het stadhuis.

Workum is ontstaan langs de Wijmerts. Al in de 14de eeuw verlieten vele schepen Workum via de Wijmerts naar de Zuiderzee en ver daar buiten. Workum had daarnaast een vissersvloot en verwierf met de palingvisserij rechten aan de Theems in Londen.

Workum Workum (Gastenfoto)

Naast de maritieme activiteiten, zorgde de bloei van veeteelt en nijverheid ook voor welvaart. Er waren industriële bedrijven zoals scheepswerven, zeilmakerijen, weverijen en spinnerijen. Er ontstond een bloeiende laken- en linnenindustrie, waarbij in 1504 de Workumer el (71 cm) als maatgevend voor heel Friesland werd gesteld.

Door de aanwezigheid van geschikte klei waren er veel pottenbakkerijtjes. De straatnaam "Pothuswyk" herinnert nog aan die tijd. Nu nog steeds zijn er pottenbakkers en vele gezellige winkeltjes in het centrum van Workum te vinden.

En natuurlijk het bekende Jopie Huisman Museum. Inmiddels hebben de historische scheepvaartactiviteiten plaats gemaakt voor moderne watersportmogelijkheden, zoals de vele jachthavens die in directe verbinding staan met de Friese Meren en het IJsselmeer.


Get in touch

Crew Yachtcharter Leeuwarden

Workum - Varen in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - Workum YCL: BOOT Routes in Friesland, Overijssel en Drenthe - Mooie routes voor vaarvakantie met huurboten in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - Motorjacht - routes in Friesland,Overijssel en Drenthe YachtcharterLeeuwarden - Workum - Varen in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - Workum YCL - boot huren in Sneek naar Winsum varen, bootcharter en ontspannend huurboten varen met Yachtcharter Leeuwarden in Friesland in Sneek, Workum - Varen in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - Workum.

Yachtcharter Leeuwarden