Sloten - kleinste stad van Friesland

  • Back


Het kleinste stadje van Friesland was in de 16e eeuw een echte vestingstad. Sloten was onneembaar. De stad had een omwalling (door Menno van Coehoorn gemoderniseerd in 1672), vijf bastions, twee landpoorten en twee waterpoorten. Sloten is ontstaan op een kruispunt van belangrijke land- en waterwegen. Door deze ligging beleefde Sloten in de 17e en 18e eeuw zijn grootste bloei. Alle schepen die de stad passeerden moesten tol betalen.

De vele fraaie tophals- en trapgevels langs de gracht "Het Diep" zijn dan ook in deze rijke periode gebouwd. Tussen de woonhuizen staat het oude stadhuis (1759) en de Ned. Hervormde kerk (1647). Nu wordt Sloten alleen nog bewaakt door twee waterpoorten. Aan de zuidzijde de Lemsterpoort (1821) en aan de noordzijde van de stad de Sneker- of Woudsenderpoort (1768). Op het bolwerk van de zuidzijde staat een korenmolen, hier wordt nog steeds op ambachtelijke wijze meel gemaakt.

Simmerskip 950 OK*cruise, AALTJE, in SlotenSimmerskip 950 OK*cruise, AALTJE, in Sloten (Gastenfoto)

Bezienswaardigheden

Museum Stedhûs Sleat
Met toverlantaarnmuseum Laterna Magica, de oudheidkamer en verzameling kostuums, mutsen, waaiers en klokken. Heerenwal 48, Sloten.

Korenmolen
Deze molen met stelling op bastion dateert uit 1755. Meelverkoop aan particulieren.

Glasatelier Deen
Met winkel- en demonstratieruimte. Koestraat 24, Sloten.

N.H. kerk
Heerenwal 52, Sloten
Get in touch

Crew Yachtcharter Leeuwarden

Sloten - bootroute in Friesland by YachtcharterLeeuwarden Sloten, kleinste stad in Friesland - YCL - YCL info YCL - motorboot routes in Friesland, voor vakantie met de boot in Friesland, Sloten - bootroute in Friesland by YachtcharterLeeuwarden Sloten, kleinste stad in Friesland - YCL by YachtcharterLeeuwarden - Vaarroute in het noorden in Friesland - boot huren in Sneek en lekker varen, bootcharter en Vaarvakantie twee weken met de familie of vrienden, goedkope tarieven, in Sneek, vakantie - met de boot varen Princenhof en Alde Feanen - bootroute in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - YCS charter boot varen vaarvakantie - charter.

Yachtcharter Leeuwarden