Bolsward, havens en ligplaatsen

  • Back


De stad Bolsward is ontstaan uit twee terpvestigingen aan de Middelzee. Door deze gunstige ligging werd Bolsward een handelsstad en havenstad. In 1455 kreeg Bolsward stadsrechten en sloot zich aan bij het Hanzeverbond.

Na de dichtslibbing en inpoldering ontwikkelde Bolsward zich tot een belangrijk marktcentrum voor de gehele Greidhoek. Door de handel in boter en kaas beleefde Bolsward in de 17e en 18e eeuw een grote welvaart. Uit deze tijd is nog veel bewaard gebleven, zoals het stadhuis in renaissance-stijl, de Martinikerk en fraaie gevels.


Bolsward weergeven op een grotere kaart


Bolsward is de geboorteplaats van Gijsbert Japicx, de grondlegger van de Friese literatuur. Zijn standbeeld staat aan de noordkant van de Martinikerk. Wie een bezoek brengt aan Bolsward moet zeker de firma Sonnema/Plantinga niet vergeten. Hier wordt volgens geheim recept de Friese Berenburg gemaakt.

En wie weet krijgt u hierbij een echte Bolswarder Oliekoek. De oude Bolswarders weten nog de legendarische oorsprong van de oliekoek; namelijk als middel om de duivel te verjagen. Een duivel die zijn buik vol oliekoeken gesnoept had, sloeg vast en zeker op de vlucht.

De stad BolswardSimmerskip 1200 AK, PASSAAT voor een brug in Bolsward (Gastenfoto)

Martinikerk
Een pseudo-basiliek met oudere zadeldaktoren. Groot Kerkhof 26, Bolsward.

Stadhuis met oudheidkamer
In Renaissance bouwstijl met een rijk versierde topgevel. Jongemastraat 2, Bolsward.

Broerekerk
Ruïne met fotopanelen van de geschiedenis der Minderbroeders. Broereplein, Bolsward.

Distilleerderij Plantinga/Sonnema
Ontstaan Friese Berenburg. Stoombootkade 12, Bolsward.

De Friese Bierbrouwerij
Rondleiding mogelijk door de brouwerij. Bolsward.Get in touch

Crew Yachtcharter Leeuwarden

Bolsward - Varen in Friesland, boot Bolsward by YachtcharterLeeuwarden, Yachtcharter Leeuwarden Jachtverhuur in Friesland , boot varen in Friesland, bootcharter en Ontspannend Kleiroute varen Yachtcharter Leeuwarden varen in Friesland in Leeuwarden, Bolsward - Varen in Friesland, boot Bolsward by YachtcharterLeeuwarden - Plattegrond Bolsward haven en ligplaatsen. Bootverhuur Leeuwarden vaargebied Friesland verhuur Yachtcharter Leeuwarden, Boot huren Leeuwarden Friesland, bezienswaardigheden Bolsward - vaarroute by YachtcharterLeeuwarden - waterpoort Leeuwarden - Bolsward - Varen in Friesland, boot Bolsward by YachtcharterLeeuwarden.

Yachtcharter Leeuwarden