IJlst - één van de oudste Friese Elf Steden

  • Back


IJlst één van de oudste Friese Elf Steden is schitterend gelegen aan de Geeuw. Het 725 jaar oude stadje met veel historische en karakteristieke panden heeft een beschermd stadsgezicht. Het centrum heeft haar langgerekte vorm met de markante lindebomen langs de Galamagracht en de Eegracht. Bijzonder zijn de direct aan de gracht liggende tuintjes, de zogenaamde "bleken" of "overtuinen", die horen bij de aan de aangrenzende panden. Deze tuintjes werden vroeger gebruikt om de was te bleken.
Wandelend langs de gracht van IJlst ontdekt u nog enkele markante gebouwen: een Doopsgezinde kerk, de "Messingklopper" met een prachtige trapgevel uit 1669 en het oude raadhuis uit de 14e eeuw.

IJlstIJlst (Gastenfoto)

In de maanden juni, juli en augustus is het mogelijk om onder leiding van een VVV-gids een stadswandeling te maken door IJlst. De gids neemt u mee langs de mooiste plekjes van IJlst. Na een korte wandeling vaart u met de molenpraam naar de houtzaagmolen "de Rat".
Molen "de Rat" is oorspronkelijk gebouwd in de Zaanstreek, waar hij in 1683 als balkenzager werd gebouwd. Met het intrede van het stoomtijdperk verhuisde deze molen rond 1820 naar IJlst , waar hij als 3e houtzaagmolen werd herbouwd. In 1920 werd de kap met wieken vervangen door een elektromotor. In 1978 is de molen in orginele staat hersteld en nu worden er dagelijks op windkracht dikke boomstammen verwerkt tot planken en balken, precies zoals dat drie eeuwen geleden ook gebeurde. Bij het betreden van "de Rat" komt de geur van vers gezaagd hout u tegemoet.

Bezienswaardigheden

Molen "de Rat"
Geopend en in vol bedrijf: Sneekerpad 16 8651 EG

Restauratieatelier Hans Visser
18e en 19e eeuwse uurwerken, wijzerplaten en klokkasten. Zevenpelzen 8 8651 BT.

Zijdeatelier Hawar
Beschilderde zijde. Grote collectie sjaals en sieraden. Uilenburg 36 8651 EK
Get in touch

Crew Yachtcharter Leeuwarden

IJlst - Routes in Frieland, Overijssel en Drenthe - IJlst - Mooie routes voor vaarvakantie met boten in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - IJlst - Vaarroute in Friesland - boot huren in Sneek 30 minuten naar IJlst varen in Friesland, bootcharter en Ontspannend motoboot varen met Yachtcharter Leeuwarden varen in Friesland in Sneek, IJlst - Routes in Friesland by YachtcharterLeeuwarden - IJlst - Mooie routes voor vaarvakantie - vaarroute voor boten in Friesland, Overijssel en Drenthe by YachtcharterLeeuwarden - charter - Vaarroute by YachtcharterLeeuwarden. Boot huren Sneek Friesland, bezienswaardigheden in IJlst!

Yachtcharter Leeuwarden